ΕΜΕΙΝΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ/Μ;

του Μάνου Ν. Χατζηδάκη 

Είναι γνωστή η θεωρία ότι δήθεν ο Παπαδόπουλος απέσυρε την μεραρχία και άφησε την Κύπρο αθωράκιστη..

Στην πραγματικότητα βέβαια ούτε μεραρχία ήταν, ούτε ο Γ. Παπανδρέου ενέκρινε την αποστολή της, ούτε ο Γ. Παπαδόπουλος την απέσυρε. Η ιστορία του πως πήγε, ποια γεωστρατηγική αξία είχε χωρίς καμία αεροναυτική κάλυψη, ποιοι προκάλεσαν την προβοκάτσια της Κοφίνου και κυρίως ποιοι ευθύνονται για την ανάκλησή της, είναι κάτι που έχουμε αναλύσει σε έργα και άρθρα μας στο παρελθόν και δεν θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο...

Όμως, εν τέλει υπήρξε πραγματικά ανάκληση; Και έμεινε όντως η Κύπρος αθωράκιστη μετά το 1967; Ή μήπως αντιθέτως το διάστημα 1968-1973 κατέστη πιο πάνοπλη από ποτέ; Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα:

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης

  • Στις 12 Δεκεμβρίου 1967 που επήλθε η συμφωνία ανακλήσεως (και ολοκληρώθηκε εντός 45 ημερών) ο Γεώργιος Παπαδόπουλος επέβαλε να παραμείνουν μυστικά στην Κύπρο:

- 1500 αξιωματικοί και στρατεύσιμοι (το ¼ της δυνάμεως της ΕΛΔΥΚ/Μ) οι οποίοι εντάχθηκαν στην Ε.Φ.. Το γεγονός επιβεβαιώνει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (N.S.C.) των Η.Π.Α. στις 24.1.1968, στην οποία ο Helms ενημέρωνε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. ότι «οι Έλληνες έχουν αποσύρη μερικά μόνο στρατεύματα -όπως συμφωνήθηκε με τον Vance- αλλά παρέμειναν μυστικά στην νήσο πάνω από 1.500 πού εντάχθηκαν στην Εθνική Φρουρά».

- Όλο το βαρύ υλικό της ΕΛΔΥΚ/Μ (με εξαίρεση τα 34 άρματα μάχης Μ47 και Μ24) που και αυτό εντάχθηκε μυστικά στην Ε.Φ.

- Όλα τα πυρομαχικά και εφόδια της ΕΛΔΥΚ/Μ για αγώνα 20 ημερών πού παραχωρήθηκαν στην Ε.Φ. (βλπ. φάκελλος 3187 ΓΕΣ).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1: Η ανάκληση υπήρξε εν μέρει ΕΙΚΟΝΙΚΗ με παραμονή του 1/4 του εμψύχου υλικού και όλου του βαρέος οπλισμού, πυρομαχικών και εφοδίων!

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

  • Τόν Φεβρουάριο του 1968 (μόλις 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της υποτιθέμενης ανακλήσεως), συντάχθηκε στο ΓΕΕΘΑ το επιτελικό σχέδιο ΕΛΔΥΚ 3.1, (έγγραφο 0210/Κ/41/99/5.2.68) Με αυτό:

- Ξεκίνησαν ξανά μυστικές αποστολές στελεχών και οπλιτών από την Ελλάδα στήν Κύπρο, με πλαστά κυπριακά διαβατήρια και ονόματα.

- Οι μυστικές αποστολές έγιναν με προτεραιότητα στις ειδικότητες Τεθωρακισμένων, Διαβιβαστών και Καταδρομών.

- Οι Ελλαδίτες στρατεύσιμοι στελέχωναν μονάδες της Ε.Φ. και στην ουσία αναπλήρωσαν την απόσυρση της ΕΛΔΥΚ/Μ!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2: Η ΕΛΔΥΚ/Μ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΗΚΕ πληρέστερα και πιο οργανωμένα με το σχέδιο ΕΛΔΥΚ 3.1.

  • Μεταξύ 1968-1971 έγιναν τα εξής:

- Τον Απρίλιο του 1968, με το έγγραφο 0213/Κ/52/113/5.6.68 του τότε Π/Υ και ΥΠΕΘΑ Παπαδόπουλου προς «τροποποίησιν καί συμπλήρωσιν του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου», ελήφθη η απόφαση για διάθεση από την Ελλάδα 3.000.000 κυπριακών λιρών ετησίως προς συμπλήρωση της Εθνικής Φρουράς σε εμπόλεμη δύναμη 4 Μεραρχιών (55-60.000 ανδρών).

- Στις 16 Ιανουαρίου 1970 προτάθηκε στον Μακάριο η αποστολή στην Κύπρο από την Ελλάδα 120 αρμάτων ΑΜΧ-30 που θα αναπλήρωναν τα πολύ λιγότερα και κατώτερα Μ24 και Μ47 της... μεραρχίας, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος εμπόδιζε την αποστολή τους

- Καθ όλο το 1971 μεταφέρθηκαν στην Κύπρο 5 Μεταφορείς Αρμάτων Μάχης, Τάγμα Πεζικού, Μοίρα Καταδρομών καί μία Πυροβολαρχία μακρού βεληνεκούς υπό την Τακτική Διοίκηση Κερύνειας και έγινε εγκατάσταση Ουλαμού Αρμάτων στην Αμμόχωστο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3: Η Ελλάδα χρηματοδοτούσε την Ε.Φ. ώστε να καταστή Σώμα Στρατού 4 ΜΕΡΑΡΧΙΩΝ (25.000 ανδρών εν ειρήνη και 55.000 εν επιστρατεύσει) πολύ ανώτερη της ανακληθείσας Ταξιαρχίας.

  • Τον Απρίλιο του 1968 συντάχθηκε το Σχέδιο “Κ”/ΓΕΕΘΑ/68 και βάσει των οδηγιών επιχειρήσεων του, (ΟΔΕΠΙΧ/Κ) προέβλεπε, σε περίπτωση εισβολής στην Κύπρο:

- Προώθηση ενός Υποβρυχίου τύπου 209 προς καταστροφή αμφιβίου δυνάμεως με τομείς επιτηρήσεως βορείως και ΒΑ Κύπρου και 7 περιπολίες στις βόρειες, ανατολικές και νότιες ακτές της νήσου.

- Προώθηση δύο Τορπιλακάτων τύπου ΝΑΣΤΥ με ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

- Αποστολή από Α/Δ Καστελλίου και Τυμπακίου Κρήτης ή Α/Δ Σούδας, 18 αεροσκαφών F84F για εφ’ άπαξ προσβολή, έκαστο με δύο βόμβες 500lbs, 4-8 ρουκέτες 5 ιντσών και πολυβολισμό με σκοπό την εξάλειψη της αμφιβίου δυνάμεως πριν την προσγειάλωση του πρώτου αποβατικού κύματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 4: Αυτή ήταν η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που η Ελλάδα συνέτασσε σχέδιο εμπλοκής της και αποστολής αεροναυτικών δυνάμεων στην Κύπρο σε περίπτωση εισβολής.

Μπορεί να είναι εικόνα υποβρύχιο και κείμενοΥποβρύχια τύπου 209

    • Τον Μάρτιο του 1972 η Κυβέρνηση Παπαδοπούλου υπέγραψε τις συμβάσεις για την παραγγελία 36 αεροσκαφών F4E Phantom II. Ο τότε πρέσβης των Η.Π.Α. στην Κύπρο Popper, σε τηλεγράφημα στο State Department με τίτλο «Κύπρος-Τουρκικές ανησυχίες σε σχέση με την προμήθεια των F4 από την Ελλάδα», έγραφε: «η αγορά από την Ελλάδα των αεροσκαφών F4, ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ… Αν διαδοθούν τα νέα πως οι Έλληνες αγοράζουν αεροσκάφη τα οποία μπορούν πλέον ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ για να κάνουν αναχαιτίσεις ή επιθέσεις σε στόχους, τότε Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ στην Κύπρο, θα αλλάξουν ΡΙΖΙΚΑ».
    • F4E Phantom II
    • Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Εξοπλι­­­σμών 1968-1972, η Ελλάς είχε πλέον προμηθευτεί:

- 60 υπερσύγχρονα Άρματα Μάχης ΑΜΧ-30.

Tην πρώτη δόση φορητού οπλισμού FN.

- Μία Μοίρα Α/Τ πυραύλων Χώκ.

Τηλεκατευθυνόμενα Α/Τ SΑCLOS.

Κινητά Ραντάρ και Ραντάρ Ταγμάτων Πεζικού.

- 4 Υποβρύχια τύπου 209: Τά ΓΛΑΥΚΟΣ S-110, ΝΗΡΕΥΣ S-111, ΠΡΩΤΕΥΣ S-112 καί ΤΡΙΤΩΝ S-113.

- 4 Πυραυλακάτους COMBATTANTE II: Οἱ ΚΥΜOΘΟΗ P-53, ΚΑ­ΛΥΨΩ P-54, ΕΥΝΙΚΗ P-55 και ΝΑΥΣΙΘΟΗ P-56.

- 7 Τορπιλλακάτους από την Γερμανία, 5 Αντιτορπιλλικά και 4 Ναρκαλιευτικά.

- Τό νέο Δεξαμενόπλοιο ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ L-153, έδ­ρα της Δι­οι­­κή­σεως Πλοίων Αποβάσεων, το Αρματαγωγό ΚΡΗ­ΤΗ L-171 και το Πε­τρε­λαιοφόρο ΑΡΙΑΔΝΗ Α-414.

- Ελικόπτερα ALOUETTE ΙΙΙ, για το Π.Ν., AB205 HUEY για την Π.Α. 4 Agusta-Bell 206A Jetranger και 6 Agusta-Bell ΑΒ­47­Gκαι OH-13H.

- 160 Shelters (Καταφύγια Αεροσκαφών).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 5: O ισχυρισμός, πως μετά την ανάκληση της ΕΛΔΥΚ/Μ «τα ισοζύγια δυνάμεων είχαν αλλάξει υπέρ της Τουρκίας», όχι απλά καταρρέει αλλά συντρίβεται!

Πυραυλάκατος COMBATTANTE II

  • Στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της 22.10.1973, εγκρίθηκε το βελτιωμένο Σχέδιο Αμύνης Κύπρου με την κωδική ονομασία ΑΦΡΟΔΙΤΗ ᾽73που προέβλεπε πλέον:

- Την αποστολή 6 F4-E Phantom II στήν Κύπρο πού θα ενεργούσαν από τα Α/Δ Καστελλίου, Τυμπακίου ή Σούδας.

- Την προώθηση ενός Υποβρυχίου τύπου 209 και πλέον δύο Πυραυλακάτων COMBATTANTE II με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους EXOCET.

- Την εκκαθάριση του εσωτερικού της νήσου με ενέργεια της Εθνικής Φρουράς και την ΕΛΔΥΚ εφεδρεία για εξάλειψη πιθανού προγεφυρώματος του εχθρού στα σημεία αποβάσεως.

- Το σχέδιο ΒΕΛΟΣ για παράταξη Πυροβολαρχιών κατά μήκος των ακτών και φραγμό πυρός προς ανάσχεση προσεγγίσεως αποβατικών σκαφών στην ακτή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 6: Εάν το σχέδιο ΑΦΡΟΔΙΤΗ ’73 είχε εφαρμοσθή 9 μήνες αργότερα, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα ήταν σήμερα ανέκδοτο.

Εν κατακλείδι, η αθωράκιστη και ευάλωτη Ελλάς του 1955, του 1964 και του

1967, από το 1972 για πρώτη φορά «άλλαζε την στρατιωτική ισορροπία και ψυχολογία υπέρ της» έναντι της Του­ρκί­­ας και προμηθευόταν όπλα που «μπορούν να επιχειρήσουν πάνω από την Κύπρο». Από το 1973 και έπειτα, η Ελλάς του Παπαδόπουλου διέθετε για πρώτη φορά όλες τις προϋποθέσεις για:

α) Να συντρίψη τον “ΑΤΤΙΛΑ” και να κηρύξη την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα,

β) Να αντιμετωπίση μία ευρύτερη Ελληνοτουρκική σύρραξη με επιτυχία,

γ) Να πάρη την “ρεβάνς” για την Μικρασιατική καταστροφή.

Αυτοί που τον διαδέχθηκαν στην εξουσία δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν αυτό το ασύγκριτο πλεο­νέ­κτημα που ο Γ. Παπαδόπουλος τους κληροδότησε. Και για να εξιλεωθούν μπροστά στο σύμπλεγμα κατωτερότητος απέναντί του επινόησαν τον μύθο της ανακλήσεως της μεραρχίας που δήθεν... αποθωράκισε την Κύπρο ώστε να αθωωθούν που δεν εφάρμοσαν κανένα από τα σχέδιά του και άφησαν την Κύπρο στο έλεος του ΑΤΤΙΛΑ...

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο