ΕΠΟΚ: "ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΕΩΣ"

Η Συνέντευξη του Προέδρου του ΕΠΟΚ Μάνου Ν. Χατζηδάκη στην εφ. "Ελεύθερη Ώρα" από τον δημοσιογράφο Χάρη Μπερτίδη

Κύριε Χατζηδάκη, τι ακριβώς είναι το Ε.ΠΟ.Κ.;

Το Εθνικό Πολιτιστικό Κίνημα και συντετμημένα ΕΠΟΚ είναι ένας Σύνδε­σμος Ιστορικών και Πολιτικών Ερευνών, με την μορφή Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι σκοποί του Ε.ΠΟ.Κ. με βάσει το Κατά­στατικό του είναι οι εξής:

«- Η έρευνα, συλλογή, διάσωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και προβολή υλι­­κού, είτε γρα­πτού, είτε οπτικοακουστικού, είτε φωτογραφικού που αφο­ρούν την νεότερη και σύγ­χρονη ιστορία της Ελλάδος.

- Η επιμέλεια, παρότρυνση συγγραφής και προβολή ιστορικών έργων και επιστη­μο­νι­κών πραγματειών καθώς και η χορηγία υποτροφιών για δι­δα­­­κτορικές διατριβές και μελέτες γύρω από τα πολιτικά γεγονότα της νεό­τερης και σύγχρονης ιστο­ρίας μας.

- Η δημιουργία ιστοτόπων στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως και η κατά νόμον προβολή του έργου του, προφορικώς, εγγράφως, ηλεκτρονικώς, ψη­φια­­­­­­κώς και δια του τύπου.

- Η οργάνωση μελετών, ερευνών, συζητήσεων, διαλέξεων, συνεδρίων, μου­­σειακών εκ­θέ­­­­σεων κειμηλίων και τελετών μνήμης σχετικών με το αντι­κεί­μενό του».

Διευκρινίζουμε ότι το Ε.ΠΟ.Κ. δεν είναι κόμ­­­­­μα ή πολιτική οργάνωση, ούτε επιδιώκει κάτι τέτοιο. Είναι ένας Σύν­δε­­σμος Ιστο­ρι­κών και Πολι­τικών Ερευνών που ίσταται υπεράνω οποια­σ­δή­πο­τε κομ­ματικής δρά­σεως ή πολιτικής σκο­­πιμό­τη­τος, όπως καθορί­ζε­ται σαφώς στο Καταστα­τικό του.

Θεωρούμε την προσπάθειά μας, ως μία συνέχεια του ΕΠΟΚ (Ελληνικού Πολιτιστικού Κινήματος) που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1973.

Επρόκειτο για ένα Πανελλήνιο Κίνημα που είχε εμπνευστεί ο τότε Πρω­θυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος, το οποίο θα αναδείκνυε τα άξια νέα στελέχη και πολιτικούς οργανισμούς για την ανακαίνιση του πολιτικού βίου της Ελλάδος.

Γιατί έγινε το ΕΠΟΚ και ποιοι είναι οι στόχοι του;

Αυτό που έλειπε και λείπει από τον λεγόμενο εθνικό χώρο, αλλά και γενικά στους εθνικά σκεπτόμενους Έλληνες είναι ένας χώρος Εθνικής Αυτογνωσίας, προβολής της ιστορικής αληθείας, προαγωγής της πολιτι­κής σκέψεως και ιδεολογικής ζυμώσεως. Σε αυτούς τους τομείς υπάρχει μεγάλη σύγχυση ακόμη και μέσα στον ευρύτερο πα­τριω­τικό χώρο.

Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτό που χρειάζεται  πρωτίστως σήμερα είναι η απόλυτη ανάγκη ενός “Think Tank”. Μιας “δεξαμενή σκέψεως” που θα διαμορφώσει και πάλι τις σταθερές αξίες της εθνικής ιδεολογίας μας, της ιστορικής αυτογνωσίας μας και της πολιτικής μας σκέψεως. Αυτό αντανα­κλά­ται και από την ονομασία μας:

Τό ονομάσαμε “Ἑθνικό” διότι θέτει το Έθνος στην κορυφή των αξιών του και πιστεύει στην ρήση του Διονυσίου Σολωμού: «Το Έθνος πρέπει να θε­ω­ρεί Εθνικόν ό,τι είναι Αληθές».

Το ονομάσαμε “Πολιτιστικό”, διότι εμπνέεται από την μεγάλη πο­λι­τι­­­στική κληρονομιά του Έθνους και με την δράση του επιθυμεί να συμ­βάλ­λει στην εθνική - πολιτιστική αναδημιουργία του.

Το ονομάσαμε “Κίνημα”, διότι αποβλέπει σε μία δυναμική παρουσία  για την ανάδειξη της Ιστορικής Αλήθειας, την προαγωγή του Ελλη­­νικού Προ­­­­­­­τύπου Ζωής και την συμβολή στην ανα­καί­­νιση του εθνικού, κοι­νω­νι­κού, πνευ­μα­τικού και πο­λι­τι­κού βίου της Ελλάδος.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του κινήματος;

Το ΕΠΟΚ έκανε ήδη αισθητή την εμφάνισή του διαδικτυακά. Έχει μία συνεχώς διευρυνόμενη Ιστοσελίδα με άρθρα, βιβλία, βιβλιοκριτικές και βίντεο. Έχει επίσης Σελίδα στο Facebook η οποία όλο και αυξάνει την επιρροή της.

Έχει τέλος δημιουργήσει Κανάλι στο You Tube με το οποίο ήδη ξεκίνησε την παραγωγή πολύ ποιοτικών ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το ΕΠΟΚ θα κάνει και την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Αποσκοπούμε σε μία ευρεία Πανελλαδική Ιδρυ­τική Συνδιάσκεψη η οποία θα αποτελέσει και την έναρξη της δράσεως του ΕΠΟΚ σε όλη την Ελλάδα με παρουσιάσεις, ιστορικές διαλέξεις, μου­σεια­κές εκθέσεις, συνέδρια κ.λπ. για ιστορικά και πολιτικά θέματα.

Σκοπός μας είναι να γίνουμε ένα Κίνημα Εθνικής Αυτογνωσίας και Πολιτικής Σκέψεως, όπως σας ανέφερα.

Γιατί επιμένετε τόσο πολύ να αναδεικνύετε τα γεγονότα της εποχής της διακυβέρνησης του Γεωργίου Παπαδόπουλου;

Αποτελούμε ένα ευρύτερο κίνημα Ιστορίας και Εθνικής Αυτογνωσίας. Και τα ιστορικά θέματα που μας απασχολούν δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνη την περίοδο. Θεωρούμε όμως πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη εκείνη την εποχή για το σήμερα. Η ιστορία της 21ης Απριλίου δεν έχει ακό­μη καταγραφεί με ψυχραιμία και αντι­κει­μενικότητα. Η εποχή και τα παρασκήνια της περιό­δου 1967 - 1973 παρα­μένει ακόμη σχετικά άγνω­στη στους Έλληνες.

Πέρασε πάνω από μισός αιώνας και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εκδίδονται κάποια έργα τα οποία εξε­τάζουν πλέον με σοβαρό πρίσμα και χωρίς εμπάθεια και προπαγάνδα όλες τις πτυχές της εποχής εκείνης.

To 2019 συμπληρώθηκαν ακριβώς 100 χρόνια από την γέννηση του Γεω­ργίου Παπαδοπούλου. Το εύρος, η δράση, η ζωή και το έργο του δεν έχουν αναλυθεί ακόμη σε όλη τους την διάσταση. Και συχνά υπο­τι­μά­ται ή μένει αναξιοποίητο από την ημιμάθεια ή και άγνοια ακόμη και του λεγόμενου εθνικού χώρου.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι ήλθε ο καιρός για να αναλάβουμε την έρευνα, την διάσωση και την προβολή όλων των αρχείων και ιστορικών στοι­χείων της περιόδου 1967 - 1973. Και που θα ενισχύει και προβάλει ιστορικά έργα και μελέτες σε επι­στημονικό επίπεδο, γύρω από την ζωή και το έργο του και θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε ο κόσμος να μάθει τα πραγματικά γεγονότα της εποχής

Μην ξεχνάτε εξ’ άλλου ότι –όπως σας προείπα- το πρώτο ΕΠΟΚ το ίδρυ­σε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Και εμείς θεωρούμε ότι είμαστε η συνέ­χειά του.

Υπάρχει ενδεχόμενο να σας δούμε και ως κόμμα;

Διευκρινήσαμε εξ αρχής και καθορί­ζε­ται σαφώς από το Καταστατικό μας ότι το ΕΠΟΚ  θα σταθεί υπεράνω οποια­σ­δή­πο­τε κομ­ματικής δρά­σεως ή πολιτικής σκο­­πιμό­τη­τος.

Να σας κάνω την θέση μου πιο σαφή: Ο εθνικός χώρος δεν έχει σή­μερα ανάγκη από ένα ακόμη κόμμα. Δεν υποτιμώ την προσπάθεια κανε­νός, αλλά πιστεύω ότι η λύση δεν είναι ένα ακόμη κόμμα ή συνένωση κάποιων κομμάτων. Αυτό που μας λείπει πρωτίστως είναι η ιστορική γνώ­ση. Είναι η ιδεολογική κατάρτιση. Είναι η πολιτική αγωγή. Και χωρίς αυτά καμμία πολιτική προσπάθεια δεν ευδοκιμεί.

Στόχος του ΕΠΟΚ είναι λοιπόν να καταστεί η “δεξαμενή σκέψεως” από την οποία θα σμιλευτεί η “ζύμη” νέων και αξίων στελεχών, με υγιείς εθνικές – εθνικιστικές ιδέες.

Όχι, λοιπόν. Δεν θα γίνουμε κόμμα. Εμείς θα παραμείνουμε Κίνημα Εθνικής Αυτογνωσίας και φυτώριο παραγωγής Ιδεών και Σκέψεως.