ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ κ. ΛΟΥΚΑ ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ΕΠΟΚ

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΑΣ Παλαιός καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Alger Αλγερίας                                24.2.2020

 Φίλοι κύριοι,

  1. Προ ημερών ευχαρίστως πληροφορήθηκα την ύπαρξη και λειτουργία της ιστοσελίδας ΕΠΟΚ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Αρχική.

         Μου προξένησε ευχάριστη εντύπωση ο προγραμματισμός της. Tην άνοιξα με ενδιαφέρον, για πολλούς λόγους. Πρώτον, επειδή στα ενδιαφέροντά μου, γνωστικά και διδακτικά, περιλαμβάνεται και η  Ιστορία (οικονομική, κοινωνικής πολιτικής, πολιτική κλπ).

       Δεύτερον, επειδή είχα υπεύθυνη ανάμειξη, κατόπιν επιλογής του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδος Γεωργίου Παπαδοπούλου, στη μνήμη του οποίου αναφέρομαι με συγκίνηση, κατά το φθινόπωρο έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 1972 στην επιχείρηση πλήρους λειτουργίας του ανανεωμένου κοινοβουλευτισμου, με εφαρμογή του Συντάγματος του 1968 -όπως υπήρχε πρόθεση  να τροποποιηθεί-  με αφετηρία την προεργασία ίδρυσης και οργάνωσης του παλαιού ΕΠΟΚ (Ελληνικό Πολιτιστικό Κίνημα).  //Δεν έχει επισημανθεί έως σήμερα, ότι με την ονομασία ΠΑΣΟΚ ο ιδρυτής του ως κύριο αντίπαλο στον στοχασμό του υπελάμβανε το ΕΠΟΚ//.

     Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου 1972 όμως έπαυσα να μετέχω καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια. Όπως έχω γράψει στο βιβλίο μου, για το οποίον παρακάτω, μολονότι δεν υπήρξα ιδρυτικό μέλος, ‘’παρέστην κατά την πανηγυρική εκδήλωση της 15 Απριλίου 1973 δημόσιας εμφάνισης του ΕΠΟΚ’’, κατόπιν τηλεφωνικής υπόδειξης του Πρωθυπουργού Γ. Παπαδοπούλου, που μου διεβίβασε ο διευθυντής του Γραφείου του συνταγματάρχης Παρασκευάς Ιωαννίδης. Και συμπληρώνω στη σελ.506 του βιβλίου μου. «Υπήρξε μια αρχή χωρίς συνέχεια».

       Τρίτον, κατά σύμπτωση, την ίδια ημέρα, που πληροφορήθηκα τη λειτουργία ιστοσελίδας ΕΠΟΚ, έμαθα την ύπαρξη του διεθνούς site www WORLDCAT, παγκόσμιου καταλόγου βιβλίων και βιβλιοθηκών, στις οποίες διατίθενται, που διαπίστωσα, ότι έχει δομή και ευχέρεια προσπέλασης που θα μπορούσε να έχουν αποτελέσει υπόδειγμα προγραμματισμού για τη ιστοσελίδα ΕΠΟΚ.

  1. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου ΕΠΟΚ (Eθνικό Πολιτιστικό Κίνημα) για την ανάρτηση, στη στήλη Υποδεικνυόμενα βιβλία, και μάλιστα με έγχρωμη φωτογραφική αναπαραγωγή των εξωφύλλων των Τόμων Α’ και Β’ του έργου : Λουκάς Παν. Πάτρας ΜΝΗΜΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, Αναμνήσεις της γενεάς του 1941-1949 και στοχασμοί εβδομήντα ετών για τα πρόσωπα και τα γεγονότα, ΗΡΟΔΟΤΟΣ, 2014.                                                                                 

         Ιδιαιτέρως ευχαριστώ και για την προσθήκη της ένδειξης Διαβάστε περισσότερα, με την πληκτρολόγηση της οποίας εμφανίζεται στην οθόνη του Η/Υ απόσπασμα από το διευκρινιστικό σχόλιο, το οποίον από συμφώνου με τον συγγραφέα,  ο επιμελητής έκδοσης-εκδότης είχε τυπώσει στα οπισθόφυλλα των δυο τόμων. Στο σχόλιο αυτό περιέχονται αναφορές για την ιστορική εποχή με την οποίαν ασχολείται το έργο, που χαρακτηρίζεται ως ultima verba της ζωής του συγγραφέα, και ειδικότερα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα (εθνική αντίσταση), στον εμφύλιο πόλεμο κ.ά.

  1. Στο αναπαραχθέν όμως στην ιστοσελίδα σας σχόλιο, από τα οπισθόφυλλα των δυο Τόμων του βιβλίου μου, ο χαρακτηρισμός του αιματηρού πολέμου, στην Ελληνική Επικράτεια και στα σύνορα. κατά τα έτη 1946 - 1949 μεταβάλλεται από εμφύλιος σε συμμοριτοπόλεμο.

         Το ότι έχω την ευκαιρία να συνομιλώ με εκπροσώπους μιας ελληνικής κοινότητας (Συνδέσμου) ερευνών ιστορικών και πολιτικών, που επιθυμούν τον επιστημονικό διάλογο σε θέματα κατ’ εξοχήν Ιστορίας, η μεταβολή αυτή επιθετικού προσδιορισμού μου παρέχει την ευκαιρία να θέσω προς συζήτηση το θέμα  χαρακτηρισμού του πολέμου που διεξήχθη στην Ελληνική Επικράτεια και στα σύνορα κατά τα έτη 1946-1949.

  1. Θα υπενθυμίσω, ότι εκτός από τα όσα έχω γράψει στο βιβλίο μου που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα σας, και με υπόμνηση των οποίων θα κλείσω αυτήν την παρέμβασή μου, σημαίνοντες άλλοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα :

Α. Ο εκδότης και συγγραφέας Ιωάννης Γιαννάκενας, με το βιβλίο του ΠEΡΙ ΕΜΦΥΛΙΟΥ, ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ  ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΠΕΛΑΣΓΟΣ, 2002.

Β.  Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές -που παρεμβαίνουν με τη διατύπωση των απόψεών τους και με τον καθημερινό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό-  Στάθης Ν. Καλύβας (Yale)  και Nίκος Μαρατζίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), με το βιβλίο τους ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ 23 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο, 2015.

Γ.   Η ασημότης μου στο οπισθόφυλλο των δυο τόμων του βιβλίου μου ΜΝΗΜΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, τα στοιχεία του οποίου σημειώθηκαν παραπάνω, συμφώνησα με τον εκδότη, να γραφεί η φράση «Στη συνέχεια στρατεύθηκε στον εμφύλιο πόλεμο καθόλη τη διάρκειά του». Αυτή η φράση αναπαρήχθηκε στο αναρτημένο στην ιστοσελίδα σας κείμενο αλλοιωμένη : “ Στη συνέχεια στρατεύθηκε στον συμμοριτοπόλεμο  καθόλη τη διάρκειά του»

    Ποια είναι η θέση μου ως επιστήμονα και γενικότερα ως προσώπου που έζησε τα γεγονότα για τον χαρακτηρισμό του πολέμου που διεξήχθη στην Ελληνική Επικράτεια και στα σύνορα, αλλά και υπήρξε ένα σπουδαίο γεγονός της παγκόσμιας Ιστορίας ;

    ‘Εχω διατυπώσει τη θέση μου με σαφήνεια. Περιέχεται, πρώτον,  με λεπτομέρειες στο Κεφάλαιο Τρίτο , Τόμος Α’ σελ. 73 του βιβλίου μου ‘Ενας πόλεμος (1946-1949 στα κράσπεδα του ψυχρού παγκοσμίου –Πολεμικές αναμνήσεις. Στη σελ. 74 ο τίτλος της παραγράφου : Στα κράσπεδα του ψυχρού πολέμου ο αιματηρός εμφύλιος. Στην ίδια σελίδα αντιγράφεται από το στρατιωτικό μου βιβλιάριο, που εκδόθηκε με την υπογραφή του Συνταγματάρχη τότε  Επαμεινώνδα Βρεττού -αποτρατεύθηκε ως αντιστράτηγος –υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ : βεβαιώνεται «η συμμετοχή εις τον αντισυμμοριακόν αγώνα επί 28μηνον και δικαιούται να φέρει (4) τέσσαρα (διακριτικά) εξάμηνα». Στη σελίδα 75, Βεβαίωσις ΓΕΣ, Διεύθυνσις Ιστορίας Στρατου υπογραφόμενα από αντιστράτηγο  Νικόλαο Κεφάλα στις 11.03.1983 «…’’έχει συνολικόν χρόνον στρατιωτικής υπηρεσίας εις την Ζώνην Επιχειρήσεων κατά τον διεξαχθέντα εναντίον των ενόπλων κομμουνιστών αγώνα από 1 Απριλίου 1946 μέχρι 31 Οκτωβρίου 1969 δυο (2) έτη. Μηδέν (()) μήνας, είκοσι μία (21) ημέρας».

      Ο χαρακτηρισμός «συμμοριτοπόλεμος» δεν αναγράφεται σε επίσημα έγγραφα. Συμμοριτοπόλεμος  δεν σημαίνει πόλεμος κατά συμμοριών, αλλά πόλεμος μεταξύ συμμοριών. Και έχει την προέλευσή του στον πόλεμο συμμοριών, gangsters , ganwar, αλληλοσφαγή εγκληματιών που διεξήχθη στις ΗΠΑ (Σικάγο) κατά το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 1920.                   

      Έχω διατυπώσει όμως τη θέση μου και σε κείμενό μου από 4 Ιανουαρίου 2016, που κυκλοφόρησε ιδιωτικά, μεταξύ φίλων –επειδή έχω παύσει να δημοσιεύω από το 2014, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο μου ΜΝΗΜΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ως ultima verba -το έχω γράψει και το σέβομαι. Το κείμενο αυτό επιγράφεται:

ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ

Στάθης Ν. Καλύβας, Νίκος Μαραντζίδης

ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ

23 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμφύλιο

2015

    Σας το στέλνω συνημμένο σε δακτυλογραφημένο αντίτυπο. Μπορεί να δώσει αφορμή στην κατάρτιση του θεματολογίου των ιστορικών και πολιτικών ερευνών σας. Ή και ακόμη υπόδειγμα (model) το πώς πρέπει να γίνεται η επεξεργασία των θεμάτων που θεωρείτε καίρια για τις επιδόσεις σας.   

 

                                                                                       Με τα προσήκοντα

                                                                                       Λουκάς Παν. Πάτρας