ΤΙ ΕΠΡΑΞΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Από τον λόγο του Μάνου Ν. Χατζηδάκη στο ετήσιο Τρισάγιο του Γεωργίου Παπαδοπούλου, 23.6.2024
...Σε λίγες ημέρες όμως είναι και η θλιβερή επέτειος των 50 ετών από την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ. Θα ακούσουμε ξανά το πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα να βυσσοδομεί κατά της Χούντας και να πανηγυρίζη την ψευδεπίγραφη Μεταπολίτευση που το επανέφερε στην εξουσία ελέω Κύπρου.
Τι έπραξε όμως ο Γεώργιος Παπαδόπουλος για το Κυπριακό; Ποιες οι αλήθειες που μας κρύβουν ή παραποιούν;
Από το πρώτο της Διάγγελμα, η Επανάσταση της 21ης Ἀπριλίου κήρυξε ως στόχο την «ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΌΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Στην συνάντηση Κεσσάνης-Αλεξανδρουπόλεως η τότε Επαναστατική Κυβέρνηση διεκδίκησε για πρώτη φορά ολοκληρωτική Ένωση καί παράλληλη επάνοδο όλων των διωχθέντων Ελλήνων σε Κωνσταντινούπολη Ίμβρο και Τένεδο! Τα πρακτικά υπάρχουν και θα κυκλοφορήσουν σύντομα! Εχουν το θράσος βέβαια κάποιοι να μιλούν για δήθεν «φιάσκο» στην Κεσσάνη. Κρύβουν την 4μηνη διαπραγμάτευση που στις 24 Αυγούστου 1967 κατέληξε στην συμφωνία Χριστόπουλου-Tului: Συμφωνία πολύ καλύτερη από το σχέδιο Acheson, αφού πετύχαινε την Ένωση μέ απλή μετατροπή της βρεταννικής βάσεως Δεκέλειας σε βάση του ΝΑΤΟ με επί ενοικίῳ παρουσία μικρής τουρκικης δυνάμεως σε αυτήν. Η Τουρκία δεν υπαναχώρησε γιατί πήγαμε «απροετοίμαστοι» -όπως γράφουν οι λασπολόγοι- αλλά κατόπιν τελεσιγράφου της Μόσχας γιά “πάγωμα” των τουρκοσοβιετικών σχέσεων μετά από προειδοποίηση των σοβιετικών από τον Μακάριο.
Επιμένουν κάποιοι ότι δήθεν «ο Παπαδόπουλος ανακάλεσε την Μεραρχία»! Το παραμύθι αυτό τείνει να ξεπεράση και εκείνο του Πολυτεχνείου! Γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι προκάλεσαν την προβοκάτσια της Κοφίνου. Αλλά δεν θα σας αναφέρουν ποτέ:
- Ότι, όταν ο Βασιλιάς στα Πολεμικά Συμβούλια ζητούσε την ανάκληση της ΕΛΔΥΚ/Μ, ο Παπαδόπουλος του απαντούσε «Πόλεμος και σεις Μεγαλειότατε Αρχιστράτηγος».
- Ότι, όταν ο Μακάριος ζητούσε πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, ο Παπαδόπουλος διέταζε να παραμείνουν μυστικά στην Κύπρο 1500 ἀξιωματικοί και οπλίτες της, όλο τό βαρύ υλικό πλήν αρμάτων και όλα τα πυρομαχικά καί εφόδια για αγώνα 20 ημερών, μετατρέποντας την ανάκληση σε εικονική.
- Ότι, τον Φεβρουάριο του 1968 ο Παπαδόπουλος εγκαινίασε το επιτελικό σχέδιο ΕΛΔΥΚ/3.1 για συνεχείς μυστικές ἀποστολές Ελλαδιτών στρατευσίμων στην Κύπρο κυρίως με ειδικότητες Καταδρομών, Διαβιβαστών και Τεθωρακισμενων πού στελέχωναν μονάδες της Ε.Φ με πλαστά κυπριακά διαβατήρια.
Όπως είχαν αποδείξει τα γεγονότα του 1955, του 1963-᾽64 και του 1967, το “κλειδί” για την άμυνα της Κύπρου ήταν η αεροναυτική υπεροπλία. 4 φορές το 1964 και 1 τό 1967, η Ελλάς αδυνατούσε να βοηθήσῃ. Η κυριαρχία της Κύπρου λοιπόν δεν κρινόταν από μία αμφιλεγόμενη δύναμη 7.328 ανδρών χωρίς αεροναυτική κάλυψη- που κάποιοι βάπτισαν μεγαλόστομα “Μεραρχία“- αλλά από το ποιός θα επικρατούσε σε αέρα καί θάλασσα.
Ως Πρωθυπουργός, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος συνέταξε τον Απρίλιο του 1968 το Σχέδιο “Κ”/ΓΕΕΘΑ/1968 που προέβλεπε προώθηση ενός Υποβρυχίου τύπου 209, δύο Τορπιλακάτων τύπου ΝΑΣΤΥ και 18 αεροσκαφών F84F για την προσβολή πιθανού αποβατικού στόλου. Ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του Κίμωνος πού η Ελλάδα συνέτασσε σχέδιο εμπλοκής της καί αποστολής αεροναυτικών δυνάμεων στην Κύπρο!
Παράλληλα, στο ΑΣΕΑ του Ιουνίου 1968 για πρώτη φορά μεταπολεμικά εισήγαγε νέα αμυντική πολιτική με στροφή στον εξ’ ανατολών κίνδυνο και σύνταξη κολοσσιαίων 5ετών προγραμμάτων εξοπλισμών των Ε.Δ. εξ’ εθνικών πόρων.
Στό ίδιο ΑΣΕΑ, ελήφθη η απόφαση για διάθεση από την Ελλάδα 3.000.000 κυπριακών λιρών ετησίως προς συμπλήρωση της Εθνικής Φρουράς σε εμπόλεμη δύναμη 4 πλήρους συνθέσεως πραγματικών Μεραρχιών (55-60.000 ανδρών)!
Απέναντι στις επιδιώξεις της Άγκυρας για ομοσπονδιακή λύση και στην μακαριακή πολιτική του δήθεν “εφικτού“ που επεδίωκε προσφυγή στόν ΟΗΕ για ανεξαρτησιακή λύση τύπου Plaza, με αποκλεισμό της Ενώσεως, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος εισήγαγε μία νέα εθνική πολιτική στο Κυπριακό που στόχευε κατά Έκθεση του ΥΠΕΞ σε: «εξεύρεσιν συνταγματικής λύσεως κατοχυρούσης την ενότητα του Κράτους καί μη αποκλειούσης εσαεί την Ένωσιν». Κατάργηση δηλαδή και της ζυριχικής συγκυριαρχίας του 1959 καί της διχοτομήσεως του 1963 καί διατήρηση ανοικτής θύρας στην Ένωση που απέκλειε το ζυριχικό έκτρωμα.
Μέσον για τον σκοπό αυτόν ήταν ο λίαν επιτυχημένος Ενδοκυπριακός (1968-1971) και Ενισχυμένος Ενδοκυπριακός διάλογος (1972-73). Το ποιος ήταν ο απώτερος σκοπός αυτής της πολιτικής ξεκαθάριζε στίς 26.7.1972 απόρρητη Έκθεση του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων:
«Η Ελλάς έχει καθορίσει ως σκοπόν την Ένωσιν, προσπαθούσα δια πολιτικών και διπλωματικών ενεργειών να κερδίση χρόνον ίνα δυνηθή εις το εγγύς μέλλον να αντιμετωπίση την Τουρκίαν δυναμικώς, εφ’ όσον η τελευταία αύτη δεν θα συμφωνήση εις την Ένωσιν».
Και όντως τον χρόνο αυτόν τον εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον:
- Στις 16 Ιανουαρίου 1970 πρότεινε στον Μακάριο την απόστολή στην Κύπρο 120 συγχρόνων αρμάτων μάχης AMX-30 την οποία ο Αρχιεπίσκοπος συστηματικά εμπόδιζε.
- Το 1971 προμηθεύτηκε για την Κύπρο 5 Μεταφορείς Αρμάτων Μάχης, διέταξε στο ΓΕΕΦ την αεροφωτογράφηση των τουρκικών αμυντικών θέσεων, έδωσε εντολή μέσω του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Οδ. Αγγελή μεταφοράς Τάγματος Πεζικού, Μοίρας Καταδρομών καί μίας Πυροβολαρχίας μακρού βεληνεκους υπό την Τακτική Διοίκηση Κυρήνειας, εγκατέστησε Ουλαμό Αρμάτων Μάχης στην Αμμόχωστο.
- Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 1972 η Ε.Φ. κάλυπτε με ασκήσεις όλους τους χώρους πιθανής τουρκικής αποβάσεως.
Παράλληλα, με την ολοκλήρωση τού Προγράμματος Εξοπλισμών 1968-1972, η Ελλάς είχε πλέον προμηθευτεί:
- 60 υπερσύγχρονα Άρματα Μάχης ΑΜΧ-30.
- Tην πρώτη δόση φορητού οπλισμού FN.
- Μία Μοίρα Α/Τ πυραύλων Χώκ.
- Τηλεκατευθυνόμενα Α/Τ SΑCLOS.
- Κινητά Ραντάρ και Ραντάρ Ταγμάτων Πεζικού.
- 4 Υποβρύχια τύπου 209: Τά ΓΛΑΥΚΟΣ S-110, ΝΗΡΕΥΣ S-111, ΠΡΩΤΕΥΣ S-112 καί ΤΡΙΤΩΝ S-113.[1]
- 4 Πυραυλακάτους COMBATTANTE II: Οἱ ΚΥΜOΘΟΗ P-53, ΚΑΛΥΨΩ P-54, ΕΥΝΙΚΗ P-55 και ΝΑΥΣΙΘΟΗ P-56.
- 7 Τορπιλλακάτους από την Γερμανία, 5 Αντιτορπιλλικά και 4 Ναρκαλιευτικά.
- Τό νέο Δεξαμενόπλοιο ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ L-153, έδρα της Διοικήσεως Πλοίων Αποβάσεων, το Αρματαγωγό ΚΡΗΤΗ L-171 και το Πετρελαιοφόρο ΑΡΙΑΔΝΗ Α-414.
- Ελικόπτερα ALOUETTE ΙΙΙ, για το Π.Ν., AB205 HUEY για την Π.Α. 4 Agusta-Bell 206A Jetranger και 6 Agusta-Bell ΑΒ47G5 καί OH-13H.
- 160 Shelters (Καταφύγια Αεροσκαφών).
Τον Μάρτιο του 1972, υπογράφηκαν συμβάσεις για την παραγγελία 36 αεροσκαφών F4E Phantom II με το Πρόγραμμα Peace Icarus I, για τον εξοπλισμό δύο πολεμικών μοιρών.
Ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Κύπρο Popper, σε τηλεγράφημα στο State Department με τίτλο «Κύπρος-Τουρκικές ανησυχίες σε σχέση με την προμήθεια των F4 από την Ελλάδα», έγραφε: «η αγορά από την Ελλάδα των αεροσκαφῶν F4, αλλάζει την ισορροπία… Άν διαδοθούν τα νέα πως οι Έλληνες αγοράζουν αεροσκάφη τα οποία μπορούν πλέον να επιχειρήσουν πάνω από την Κύπρο για να κάνουν αναχαιτίσεις ή επιθέσεις σε στόχους, τότε η ψυχολογία και ευρύτερα η στρατιωτική ισορροπία στην Κύπρο, θα αλλάξουν καθοριστικά».[2]
Ο φαιδρός ισχυρισμός, λοιπόν ότι μετά την ανάκληση της ΕΛΔΥΚ/Μ δήθεν «η Κύπρος έμεινε αθωράκιστη» ή ότι «τά ισοζύγια δυνάμεων είχαν αλλάξει υπέρ της Τουρκίας», όχι απλά καταρρέει αλλά συντρίβεται. Το άκρως αντίθετο συνέβη: Η αθωράκιστη και ευάλωτη Ελλάς του 1955, του 1964 και του 1967, μετά το 19-72 για πρώτη φορά «άλλαζε την στρατιωτική ισορροπία και ψυχολογία υπέρ της» έναντι της Τουρκίας και προμηθευόταν όπλα που «μπορούν να επιχειρήσουν πάνω από την Κύπρο».
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αντιμετώπισε ατελείωσες συνομωσίες με ορμητήριο την Κύπρο: Την προβοκάτσια της Κοφίνου, την απόπειρα Παναγούλη-Γιωρκάτζη, συκοφαντίες και πλαστά σχέδια όπως το ΕΡΜΗΣ, αλλεπάλληλες κρίσεις και υπονομεύσες (Ιούλιος 1968, Ιούνιος 1971, Φεβρουάριος 1972, Ιούλιος 1972). Και το κυριότερο: Μπόρεσε να ισορροπήση μπροστά σε έναν άγρι-ο κυπριακό εμφύλιο μεταξύ μακαριακού παρακράτους και ΕΟΚΑ Β (1972-1973) προσηλωμένος πάντα στο δόγμα: «Τῆς Ενώσεως προηγείται Ενότης»[3]. Και πέτυχε να τιθασεύση τόν Μακάριο (Απρίλιος 1972) και νά συγκρατήση την ΕΟΚΑ Β΄ (Αύγουστος 1973).
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος υπήρξε Ο ΜΟΝΟΣ που έφτασε στα πρόθυρα λύσεως του Κυπριακού:
Μέχρι τον Οκτώβριο 1973, οι Τούρκοι είχαν παραιτηθεί από όλα τα συγκυριαρχικά δικαιώματα. Το νέο Σύνταγμα της Κύπρου προέβλεπε κατά τομείς:
Εκτελεστική εξουσία: α) Κατάργηση του T/K “βέτο”. β) Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς επεμβάσεως. γ) Μείωση των εξουσιών του T/K Αντιπροέδρου.
Νομοθετική εξουσία: α) Κατάργηση της χωριστής T/K βουλής καί συγκρότηση ενιαίας Βουλής με δύο Τμήματα, β) Έλληνα Πρόεδρο Βουλής και τον ένα από τους δύο Αντιπροέδρους της, γ) Μείωση των T/K βουλευτών σε 15, έναντι 60 Ελλήνων, δ) Κατάργηση χωριστής πλειοψηφίας των T/K βουλευτών για την ψήφι-ση των νόμων.
Διοίκηση: Μείωση της T/K συμμετοχής από 30% σε 18%.
Δικαστική εξουσία: Κατάργηση των δύο Ἀνωτάτων Δικαστηρίων (Συνταγματικό καί Ανώτατο Πολιτικό) και συγκρότηση ενιαίου Ανωτάτου Δικαστηρίου με 6 Ελληνοκυπρίους και 3 Τουρκοκυπρίους δικαστές.
Τοπική Αυτοδιοίκηση: α) Κατάργηση των T/K κοινοτικών συνελεύσεων και εποπτεία των T/K κοινοτικών υποθέσεων από το αντίστοιχο τμήμα της Βουλής, β) Οργανικό Νόμο για καθορισμό των τοπικών υποθέσεων και όχι ρύθμιση από το Σύνταγμα όπως ήθελαν οι Τούρκοι, γ) Ενοποίηση των Δήμων με αιρετά Συμβούλια Τοπικής Διοικήσεως, δ) Διατήρηση των μικτών χωριών και ανασύσταση όσων υπήρχαν μέχρι 21.12.1963. Μεγάλη ελληνική επιτυχία που εξάλειφε τους “θύλακες”.[4]
Έληγε: α) η συγκυριαρχία του 1959, β) η διχοτόμηση του 1963, γ) οι θύλακες και η πράσινη γραμμή του 1964, δ) το T/K “βέτο” και το δικαίωμα μονομερούς επεμβάσεως με βάση το οποίο η Τουρκία στήριξε νομικά τον “ΑΤΤΙΛΑ” λίγους μήνες αργότερα. Δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης: «Εάν είχαμε φτάσει στην λύση του 1973, δεν θα είχε γίνει το πραξικόπημα του 1974 και δεν θα είχαμε πάθει όσα πάθαμε».
Ο Παπαδόπουλος δηλαδή οικοδομούσε πλέον και κρατικά μία Ελλάδα του Νότου, με ανοικτη θύρα σε μελλοντική Ένωση.
Παράλληλα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πού έλαβε χώρα στίς 22.10.1973, ενέκρινε το νέο Σχέδιο Αμύνης Κύπρου με την κωδική ονομασία ΑΦΡΟΔΙΤΗ ᾽73 που προέβλεπε για την προσβολή πιθανής τουρκικής αποβατικής δυνάμεως:
- Την αποστολή πλέον 6 F4-E Phantom II στήν Κύπρο πού θα ενεργούσαν από τα Α/Δ Καστελλίου, Τυμπακίου Κρήτης ή Σούδας.
- Την προώθηση ενός Υποβρυχίου τύπου 209 και πλέον δύο Πυραυλακάτων COMBATTANTE II με τηλεκατευθυνόμε-νους πυραύλους EXOCET.
- Τhν eκκαθάριση του εσωτερικού της νήσου με ενέργεια της Εθνικής Φρουράς και εξάλειψη του θύλακος του Κιόνελι μεταξύ Λευκωσίας-Αγύρτας με την ΕΛΔΥΚ εφεδρεία για εξάλειψη πιθανού προγεφυρώματος του εχθρού στα σημεία αποβάσεως.
- Το σχέδιο Βέλος για παράταξη Πυροβολαρχιών κατά μήκος των ακτών και φραγμό πυρός προς ανάσχεση προσεγγίσεως αποβατικών σκαφών στην ακτή.
Στις 30.10.1973, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ενέκρινε το ΣΑΚ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ᾽73 καθώς και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., αμέσως μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 1974 που είχε εξαγγείλει ο Παπαδόπουλος!
Μέχρι το 1967 η Ελλάς αδυνατούσε να αποστείλη την παραμικρή βοήθεια στην Κύπρο και τώρα είχε ολοκληρωμένο σχέδιο αεροναυτικής συντριβής πιθανού αποβατικού στόλου.
Εάν το σχέδιο ΑΦΡΟΔΙΤΗ ’73 είχε εφαρμοσθή 9 μήνες αργότερα, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα ήταν ανέκδοτο.
Από το 1973 και έπειτα λοιπόν, η Ελλάς του Παπαδόπουλου διέθετε για πρώτη φορά όλες τις προϋποθέσεις για:
α) Να συντρίψη τον “ΑΤΤΙΛΑ” και να κηρύξη την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα,
β) Να αντιμετωπίση μία ευρύτερη Ελληνοτουρκική σύρραξη με επιτυχία,
γ) Να πάρη την “ρεβάνς” για την Μικρασιατική καταστροφή.
Αυτοί που τον διαδέχθηκαν στην εξουσία δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν αυτό το ασύγκριτο πλεονέκτημα που ο Γ. Παπαδόπουλος τους κληροδότησε.
Ο ιστορικός του μέλλοντος λοιπόν θα καταγράψη στο ενεργητικό του Γεωργίου Παπαδοπούλου, όχι μόνο όσα πρωτοφανή έπραξε για την Ελλάδα, αλλά και όσα εκπληκτικά έπραξε για την Κύπρο, για την οποία η εποχή του υπήρξε η τελευταία ευκαιρία και η ανατροπή του ήταν αυτή που σηματοδότησε την Κυπριακή τραγωδία…
Μία περίπου 10ετία αργότερα, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θα ανέφερε σε Μήνυμά του: «Μέχρι του Νοεμβρίου του 1973, οπότε έπαψα να κυβερνώ, η Κύπρος ήτο κυρίαρχος και αδιαίρετος. Οι Τούρκοι έθεσαν πόδα εις αυτήν τον Ιούλιον του 1974 -οπότε κατέλαβον το 4% του εδάφους της νήσου- και μόνον τον Αύγουστο του 1974, πρωθυπουργούντος του Κ. Καραμανλή έγιναν κύριοι του 37%».
Κατόπιν όλων αυτών που λίαν περιληπτικά ανέφερα και εν όψει των θλιβερών επετείων 50 ετών από την εισβολή και την νόθα ψευτομεταπολίτευση, σας καλώ να αναφωνήσουμε:
Ζήτω η Επανάσταση της 21ης Απριλίου
Ζήτω η πραγματική Μεταπολίτευση της 1ης Ιουνίου 1973
Ζήτω η Ένωσις της Κύπρου με την Ελλάδα
Ζήτω ο Γεώργιος Παπαδόπουλος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1] Μέχρι το 1967 η Ελλάς διέθετε μόνο το ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ναυπηγημένο το 1942 και το ΤΡΙΑΙΝΑ, ναυπηγημένο το 1944.
[2] Telegram 5537 from the Embassy in Nicosia to the State Department, Department of State Central Files, RG-59, National Archives.
[3] Έκθεση Αναπλ. ΥΠ.ΕΞ. Χρήστου Ξανθόπουλου-Παλαμά προς τον Πρωθυπουργό 4.7.1971.
[4] Βλπ. Μιχαήλ Δεκλερῆ «Κυπριακό 1972-1974: ἡ τελευταία εὐκαιρία».